Een (gewaagd?) idee voor minder gedoe met jouw mensen
Een tijdje terug sprak ik met een leidinggevende uit middelgrote kmo uit Oost-Vlaanderen. Het was een heel open gesprek over de arbeidsmarkt, de nieuwe generatie, zijn eigen people skills en ook het ‘gedoe’ met zijn personeel.
“Ik durf geen extra inspanningen meer vragen aan mijn team. De arbeidsmarkt is al zo krap. Ze hebben veel keuze als ze willen vertrekken. Zo meteen stappen ze naar de concurrentie.”
Het leek een heel banale, nietszeggende zin. Maar er zat net heel veel achter.
“Hoe pak je de situatie op dit moment dan aan?”, vroeg ik.
Zijn antwoord: “Meer achter mensen aanzitten. Zelf meer taken oppikken. Nog meer tijd uittrekken om de problemen van iedereen op te lossen.”
“Een hele hoop extra dingen beginnen doen, dus.” concludeerde ik. “Laat me raden, dat bezorgt je niet meteen een ontspannen gevoel? Zijn blik sprak boekdelen. Hij werkte immers ook veel ’s avonds en in het weekend.
Zijn ipv doen
“Wat als eens een week zou proberen om te managen waar je echt controle over hebt: jouw blik op wat er rond jou gebeurt.”, stelde ik voor. Dus focussen op wie jij bent in deze situatie.
Hij keek eerst verbaasd, maar hij besloot het een kans te geven.
We bespraken verder wat dat juist inhield voor hem. Op veel vlakken was hij wantrouwig naar zijn team, gaf hij toe. Hij koos ervoor om de extra inspanningen die hij deed een week lang terug te schroeven en vooral te focussen op de bril waarmee hijzelf naar zijn team keek.
Een nieuwe bril
Hij verving “Ik ben wantrouwig.” door ‘Ik ben dankbaar’. Daar kon hij zelf voor kiezen. Want hij was oprecht heel blij dat zijn team er alle dagen klaarstond voor de klanten.
Met deze nieuwe contextbril ging hij bewust twee weken lang naar kantoor. Hij nam het mee in elke meeting en in elke communicatie.
Tot zijn eigen grote verbazing begon een groot stuk van zijn problemen zich vanzelf op te lossen. Hij slaagde er terug in taken te delegeren. Zijn team werd responsiever en collega’s sprongen voor elkaar in de bres. Klanten werden sneller en beter bediend. En zijn medewerkers? Die hadden daar geen enkel probleem mee.
Natuurlijk deed hij zelf nog dingen, maar zijn acties kwamen vanuit dankbaarheid. Dat zorgde voor nieuwe resultaten. Waaronder ook een betere
“Wanneer we de manier veranderen waarop we naar de dingen kijken, veranderen de dingen waar we naar kijken.” —Max Planck (grondlegger van de kwantumfysica)
En jij? Zou jij het aandurven als leidinggevende om je bewustzijn in te zetten? Of vind je dit een te gewaagd idee?
Het traject Bewust Leiderschap bied je een verfrissende kijk op leiderschapsontwikkeling voor jouw mensen.
Laten we een afspraak inplannen. Dan vertel ik je graag meer details en wat Bewust Leiderschap voor jouw organisatie kan betekenen.